<\/span><\/h3>\nNo w\u0142a\u015bnie, to pytanie zadaje sobie pewnie wiele os\u00f3b. Ros\u00f3\u0142<\/b> to przecie\u017c podstawa wielu domowych obiad\u00f3w i kluczowy element niedzielnych spotka\u0144 rodzinnych. Najlepszym kandydatem na mi\u0119so do roso\u0142u jest niew\u0105tpliwie kurczak<\/b>. Mo\u017cna u\u017cy\u0107 r\u00f3wnie\u017c indyka lub kaczk\u0119, ale kurczak sprawdza si\u0119 jednak najbardziej.<\/p>\n
Kiedy ju\u017c zdecydujesz si\u0119 na kurczaka, warto pami\u0119ta\u0107, aby wybiera\u0107 mi\u0119so \u015bwie\u017ce<\/b>, niekoniecznie ekologiczne, ale jak najbardziej bez wzmacniaczy smaku czy innych dodatk\u00f3w chemicznych. Cz\u0119sto u\u017cywa si\u0119 do roso\u0142u ca\u0142e nogi, skrzyde\u0142ka, a nawet szyj\u0119 i w\u0105troby, jednak najwa\u017cniejsze jest, aby doda\u0107 do wywaru kawa\u0142ek mi\u0119sa z ko\u015bci\u0105 \u2013 daje ona roso\u0142owi wyj\u0105tkowy smak. <\/p>\n<\/span>Tatar: jakie mi\u0119so wybra\u0107?<\/span><\/h3>\nKolejne pytanie, kt\u00f3re si\u0119 nasuwa: jakie mi\u0119so na tatar<\/b>? Tutaj zn\u00f3w nasze wybory s\u0105 ograniczone. Najpopularniejszym rodzajem mi\u0119sa u\u017cywanym do tatar\u00f3w jest wo\u0142owina<\/b>. Doskonale sprawdza si\u0119 tutaj mi\u0119so z ud\u017aca wo\u0142owego. Wa\u017cne, aby by\u0142o ono \u015bwie\u017ce<\/b>, dobrze umyte i obrane ze wszelkich b\u0142on oraz \u017cy\u0142ek. <\/p>\n
Tym razem warto zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 na pochodzenie mi\u0119sa \u2013 najlepiej je\u015bli b\u0119dzie ekologiczne. W ko\u0144cu tatar przygotowywany jest ze surowego mi\u0119sa<\/b>, a wi\u0119c jakiekolwiek dodatki czy konserwanty mog\u0105 wp\u0142yn\u0105\u0107 na jego smak i jako\u015b\u0107. Nie zapominajmy te\u017c o mniejszym ryzyku zaka\u017cenia bakteriami czy paso\u017cytami przy mi\u0119sie z pewnego \u017ar\u00f3d\u0142a.<\/p>\n<\/span>Steki: jakie mi\u0119so dla mi\u0142o\u015bnik\u00f3w grillowania?<\/span><\/h3>\nTo pytanie szczeg\u00f3lnie dotyczy tych, kt\u00f3rzy uwielbiaj\u0105 sp\u0119dza\u0107 czas przed grillem. Jakie mi\u0119so na steka<\/b> jest najlepsze? No c\u00f3\u017c, tutaj mo\u017cemy sobie pozwoli\u0107 na wi\u0119ksz\u0105 dowolno\u015b\u0107. Przede wszystkim bardzo popularne s\u0105 steki wo\u0142owe, np. z pol\u0119dwicy, antrykotu czy rostbefu. Je\u015bli preferujesz mi\u0119so ja\u015bniejsze, \u015bwietnym wyborem b\u0119dzie stek z indyka. <\/p>\n
Kluczow\u0105 kwesti\u0105 jest wyb\u00f3r mi\u0119sa wysokiej jako\u015bci<\/b> \u2013 najlepiej marmurkowego, czyli z widocznymi przep\u0142ywami t\u0142uszczu w mi\u0119\u015bniach, dzi\u0119ki czemu stek b\u0119dzie soczysty i aromatyczny. Warto r\u00f3wnie\u017c zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 na grubo\u015b\u0107 mi\u0119sa \u2013 im grubszy kawa\u0142ek, tym \u0142atwiej uzyska\u0107 idealne sma\u017cenie wed\u0142ug w\u0142asnych preferencji. <\/p>\n<\/span>Jakie mi\u0119so na steki \u2013 alternatywy dla mi\u0119sa wo\u0142owego<\/span><\/h3>\nOczywi\u015bcie nie ka\u017cdy jest fanem wo\u0142owiny. Istnieje wiele innych mo\u017cliwo\u015bci, je\u015bli chodzi o steki: mo\u017cna zdecydowa\u0107 si\u0119 na steki wieprzowe<\/b> (np. schabowe, kark\u00f3wk\u0119), steki z kurczaka<\/b> (filet z piersi) czy nawet rybne steki<\/b> (z tu\u0144czyka, \u0142ososia). Jak wida\u0107 wybor\u00f3w jest sporo, a wszystko zale\u017cy od indywidualnych preferencji smakowych. <\/p>\n<\/span>Stek: na co zwraca\u0107 uwag\u0119 przy zakupie?<\/span><\/h3>\nPodsumowuj\u0105c, niezale\u017cnie od tego, jakie mi\u0119so wybierzesz na stek, zwr\u00f3\u0107 uwag\u0119 na jego jako\u015b\u0107<\/b>. Unikaj mi\u0119sa z widocznymi \u015bladami szaro-burych plam czy silnym nieprzyjemnym zapachem. Dobrze jest tak\u017ce sprawdzi\u0107, czy mi\u0119so jest sprzedawane z odpowiedni\u0105 dat\u0105 wa\u017cno\u015bci. W ko\u0144cu jakiekolwiek niedoci\u0105gni\u0119cia w kwestii jako\u015bci mi\u0119sa mog\u0105 wp\u0142yn\u0105\u0107 na smak ca\u0142ego dania, a przecie\u017c tego chcemy unikn\u0105\u0107, przygotowuj\u0105c pyszne potrawy dla siebie i swoich bliskich.<\/p>\n<\/span>Przegl\u0105d wyboru mi\u0119sa do r\u00f3\u017cnych potraw<\/span><\/h3>\nW artykule om\u00f3wili\u015bmy r\u00f3\u017cne rodzaje mi\u0119sa, kt\u00f3re sprawdzaj\u0105 si\u0119 najlepiej w poszczeg\u00f3lnych potrawach. Je\u015bli chodzi o ros\u00f3\u0142<\/b>, kr\u00f3lem jest niew\u0105tpliwie kurczak<\/b>, zw\u0142aszcza mi\u0119so z ko\u015bci\u0105, kt\u00f3re nadaje wywarowi wyj\u0105tkowy smak. Natomiast dla przygotowania tataru<\/b> warto postawi\u0107 na wo\u0142owin\u0119<\/b> (najlepiej z ud\u017aca), pami\u0119taj\u0105c o tym, \u017ce surowe mi\u0119so powinno by\u0107 \u015bwie\u017ce i pochodzi\u0107 z pewnego \u017ar\u00f3d\u0142a.<\/p>\n
Steki<\/b> to du\u017ce pole do wyboru, z kt\u00f3rych najbardziej popularne s\u0105 mi\u0119sa wo\u0142owe<\/b> (z pol\u0119dwicy, antrykotu czy rostbefu). Dobr\u0105 alternatyw\u0105 s\u0105 steki z indyka<\/b>, wieprzowiny<\/b> (schabowe, kark\u00f3wka), kurczaka<\/b> (filet z piersi) czy nawet rybne<\/b> (z tu\u0144czyka, \u0142ososia). Kluczowe jest wybranie mi\u0119sa wysokiej jako\u015bci, najlepiej marmurkowego, o odpowiedniej grubo\u015bci.<\/p>\n
Przy wyborze mi\u0119sa na stek, niezale\u017cnie od jego rodzaju, warto kierowa\u0107 si\u0119 jako\u015bci\u0105<\/b> produktu, unikaj\u0105c mi\u0119sa z nieprzyjemnym zapachem czy szaro-burymi plamami oraz sprawdzaj\u0105c dat\u0119 wa\u017cno\u015bci. Eksperymentuj z r\u00f3\u017cnymi rodzajami mi\u0119sa i smacznego!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Ka\u017cdy z nas chce sprawi\u0107 swoim bliskim niezapomniany posi\u0142ek przygotowany z serca got\u00f3wk\u0105, a niekiedy powodzenie tego dnia…\n","protected":false},"author":1,"featured_media":4192,"comment_status":"","ping_status":"","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":"","csco_singular_sidebar":"","csco_page_header_type":"","csco_page_load_nextpost":"","csco_post_video_location":[],"csco_post_video_url":"","csco_post_video_bg_start_time":0,"csco_post_video_bg_end_time":0},"categories":[428,439,399],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4193"}],"collection":[{"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4193"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4193\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4192"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4193"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4193"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/dla-firm.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4193"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}